Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

PCR тестът за Covid е достоверен 7 дни след контакт или поява на симптоми

PCR тестовете са златният стандарт за поставяне на диагнозата, заяви д-р Веселина Колева, началник на клинична лаборатория

PCR тестът за Covid е достоверен 7 дни след контакт или поява на симптоми

Снимка: Bloomberg

Вече е доказано, че бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват пациенти с коронавирус в ранната фаза на болестта. В момента на пазара има нови бързи тестове, които са подобни на PCR, защото се взема също назофарингиален секрет. Разликата е, че резултатът излиза за 20 минути. Това каза по БНР д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница "Токуда".

По думите й тестването може да стане и в домашни условия, и при личния лекар.

„Тези нови тестове установяват антиген - белтък в обвивката на вирусните частици. В това е и разликата с PCR тестовете, при които се определя рибонуклеиновата киселина на вируса. Но и двата теста, за да бъдат достоверни - и PCR тестовете, и новите бързи, трябва да се правят в последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми, тоест, поне 7 дни след евентуален рисков контакт и в първата седмица от изява на клинични симптоми“, обясни д-р Веселина Колева. 

Още по темата

В момента основните потоци от хора, които се тестват, са самонасочилите се и с оплаквания или такива, на които фирмите плащат за изследване. Много малко са хората, които идват с направление, одобрено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, насочени за PCR тест през НЗОК чрез специалист от доболничната помощ. 

Специалистът посочи още, че на пазара вече има и комбинирани тестове, които с вземането на една проба да установят дали сте заразен с коронавирус или с друг грипен вирус - кой тип точно, аденовирус или друг вид коронавирус. Има и бързи комбинирани тестове за коронавирус, грип тип А и тип Б. 

"Ако сте болен с грип и се тествате за коронавирус, това няма да промени резултата, защото тестовете за коронавирус са достатъчно специфични и улавят само коронавирусния причинител", уточни лекарят.

На регулация и бързо известие към РЗИ, а оттам по веригата до Националната информационна система, подлежат само положителните PCR тестове. В Единната информационна система се докладват и данните от тестовете за антитела и антигени и на национално ниво се събират данни от положителните тестове, но в статистиката влизат само положителните PCR тестове.

"Не е голяма бройката на фалшиво положителните тестове, по-голям е броят и рискът от фалшиво отрицателните тестове. При кръвните тестове може да има фалшив резултат, ако твърде рано сте взели проба. Тогава един отрицателен резултат не изключва вие да сте заразен. Ако вие сте болен от две седмици, може чрез кръвен тест да се провери дали е коронавирус", поясни още специалистът.

PCR тестовете са златният стандарт за поставяне на диагнозата - това е одобрено от Международната федерация по клинична химия и от Центъра за контрол на инфекциозните заболявания в САЩ. 

Основен проблем пред пациентите, дали положителна проба за коронавирус, но с лека клинична симптоматика, е, че липсва отделно звено, медицински център или доболнична помощ, където да си направят допълнителни изследвания, каза още д-р Веселина Колева.

"Хората се лутат, защото няма ясно уредени алгоритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има ясен път за насочването им", отбеляза тя и поясни, че има пациенти, които искат да си направят рентгенова снимка или други изследвания, без да се смесят с останалите пациенти.

Д-р Колева поясни, че последните седмици идват все повече хора, които са със симптоми за коронавирус или са контактни на хора с коронавируса. В лабораторията се тестват по четири-пет хиляди пациенти месечно, както беше и през лятото, но сега все повече от тестовете са положителни, уточни тя.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР